Tjäna pengar på nätet, hur gör man?

Hur många av oss har inte hört att Blondinbella, Kenza eller Kissie drar in 100.000-tals kronor i månaden på ”en sån där blogg”? Att de får massor med pengar för att skriva om vad de har på sig och vad dom äter och dricker om dagarna. Med det sagt så är det rimligt att ställa sig frågan: hur är det då möjligt att de som driver dessa bloggar kan tjäna så mycket pengar? Innan vi börjar besvara den frågan så skall vi kort gå igenom vilka olika sätt man faktiskt kan tjäna pengar på. När det är gjort kan vi på riktigt förstå hur ”en sån där blogg” faktiskt kan dra in så mycket pengar varje månad.

Metoder för att tjäna pengar på nätet

Idag finns massor med olika sätt att tjäna pengar på när det kommer till Internet. Skulle vi fråga folk på stan hur man kan tjäna pengar på Internet skulle nog de flesta svara ”genom reklam och annonser”. Det är väl delvis sant. Faktum är dock att finns många fler metoder för att tjäna pengar på nätet. Vissa utav dessa metoder stöter du till och med på varje dag utan att du kanske själv inser det. Nedan kommer vi nu att specificera de vanligaste metoderna för att tjäna pengar på nätet.

Google AdSense

Många vet nog att man kan göra reklam för sin egen hemsida via Google. Vanligtvis så är de tre första hemsidorna (markerade annonser) som visas när du gör en sökning på Google betald reklam. Dock visas inte reklamen endast hos Google utan den visas också hos någon av alla Google’s partners. Som partner till Google har man möjlighet att placera ut ett annonsfält på sin hemsida och därmed göra reklam för Google’s kunder på sin hemsida. För varje person som sedan klickar på annonsen tjänar du någon krona, vilket brukar vara allt mellan 1-5 kr beroende på typ av annons.

exempel på google adsense

I bilden ovan ser vi exempel på hur en sådan typ av annons ser ut. Ägaren till hemsidan kan alltså tjäna pengar genom att dennes besökare klickar på annonsen. Vilken typ av annons som visas beror på innehållet hos den sidan du besöker och din tidigare surfhistorik.

Sammanfattningsvis Google Adsense: Ett bra sätt att tjäna pengar om man har mycket besökare och man kan få annonserna att smälta in på resten av sidan. Dock finns det inte mycket pengar att tjäna ifall du inte har många unika besökare varje månad.

Affiliate (affiliatemarknadsföring)

Min absoluta favoritmetod för att tjäna pengar online heter affiliate (eller affiliatemarknadsföring). I princip så handlar affiliate om att den som marknadsför en produkt får 8-15% i provision ifall någon köper produkten via dennes marknadsföring. Så om jag exempelvis har en hemsida som skriver om portabla laddare (vilket jag faktiskt har) och någon besökare väljer att klicka sig vidare till att köpa en portabel laddare genom min hemsida så tjänar jag 8-15% (beroende på avtal). Innan vi går vidare med affiliatemarknadsföring så kan vi kika på exemplet nedan.

 1. Du besöker en hemsida som skriver om portabla laddare
 2. På hemsidan finns en ”Köp”-knapp som du väljer att klicka på. I köpknappen finns en s.k. affiliatelänk. När du klickar på länken så sparas en ”cookie” (sv. kakor) på din dator som innehåller information om att du besökt butiken för portabla laddare genom den angivna affiliatelänken.
 3. Du skickas vidare till en internetbutik som säljer just portabla laddare. När du kommer till internetbutiken så vet ägaren av butiken varifrån du kommit (pga. cookien).
 4. Du köper en portabel laddare från internetbutiken. Genomför du nu ditt köp så vet ägaren till internetbutiken att det var hemsidan som skrev om portabla laddare som rekommenderat dig till att köpa en produkt hos dom. Det betyder således att det är ägaren till hemsidan som skall ha en provision på ca 8-15% av köpvärdet.

Idag finns det väldigt många sidor som drar in sin primära intäkt genom just provision från deras affiliateförsäljningar. Många sidor inom just segmentet resor ber dig att ange vilka datum du vill resa. När det är gjort skickar de vidare dig till en ny rese-sida där du sedan kan boka den faktiska resan. Gör du det så tjänar den första sidan (dvs sidan som skickat vidare dig till bokningen) en bra provision.

Sammanfattning Affiliate: Affiliate är ett jättebra sätt att börja tjäna pengar på nätet. Även om du har en liten hemsida sett till antalet besökare så är det ändå möjligt att tjäna pengar på sidan. Allt handlar om att få in rätt typ av besökare till sin sida. Om en besökare hittar din hemsida genom att söka på ”köpa billig bäddsoffa” så krävs det inte jättemycket för att den här personen faktiskt skall klicka sig vidare genom din affiliatelänk och köpa en bäddsoffa. Skulle det vara så att du tjänar mycket pengar genom affiliate så kan man ju ställa sig frågan varför du inte säljer de produkter du rekommenderar själv istället.

Sälja länkar

I tidigare inlägg har vi skrivit kort om SEO och värdet av att få folk att länk in till ens hemsida. Väldigt enkelt beskrivet så kan vi säga att ju fler hemsidor det är som länkar till din hemsida ju högre upp kommer Google att ranka dig i sökresultaten. Det betyder alltså att länkar från andra sidor till din egen är väldigt värdefulla eftersom dessa länkar kan bidra till att du går från en andraplacering till en första!

Exempel: Om vi antar att du ligger på en andraplacering i Googles sökresultat på sökordet ”billiga bäddsoffor” så är det ju rimligt att du vill komma upp på förstaplaceringen. Du tror att du kan tjäna 500 kr mer varje månad ifall du ligger på förstaplaceringen. Under tiden du gör din research för hur du bäst kan komma upp till förstaplaceringen läser du om något som heter ”inlänkar”. Du läser att ju fler hemsidor det är som länkar in till dig ju högre upp kommer Google att ranka dig. Med den nya informationen i åtanke väljer du att köpa länkar av andra personer (vanligtvis bloggar) som också skriver om inredning. Totalt köper du 5 st länkar som kostar dig 500 kr/st. Du ser efter några veckor att du nu ligger på förstaplceringen i Google och i samband med det ser du också hur dina intäkter ökar med 500 kr i månaden.

Som vi ser i exemplet så väljer personen att köpa länkar för att få ranka sin sida högre. Att köpa länkar är dock inte helt riskfritt då Google kan komma att klassa länken till din hemsida som spam och därmed också ranka din hemsida sämre i sökresultaten (eller i värsta scenario, utesluta din sida helt från Google). Men med det sagt så gör folk det hela tiden och eftersom marknadsföring på Internet har blivit en sån viktig del för många företag så är det sällan Google väljer att straffa någon som inte försöker spamma till sig högre placeringar i Google.

Det finns alltså folk som säljer länkar på sina hemsidor. Länkar som i sin tur hjälper en annan hemsida att komma högre upp i sökresultaten. Skulle det då vara så att just du har en hemsida som funnits länge på nätet och har mycket innehåll inom ett visst segment, låt säga inredning, har du då goda möjligheter att skriva nytt innehåll till din hemsida där du länkar till en annan hemsida (förslagsvis en hemsida som säljer inredning). Har du en hemsida som funnits länge och som Google anser vara värdefull kan du väldigt enkelt sälja länkar på sidan för mellan 2-3000 kr/st. Kom dock ihåg att en länk inte placeras ut helt självt utan att den skall ingå i en välskriven och informativ text.

Sammanfattning Sälja länkar: Att sälja länkar är något som många företag livnärar sig på. De bygger upp 100-tals olika hemsidor inom vissa segment och väljer sedan att sälja länkar på dessa. Företagen har då 100 hemsidor som de måste underhålla med nya texter men de har också 100 st sidor som andra människor mer än gärna vill synas på. Det går dock att tjäna pengar på länkförsäljning även om man inte har 100 st hemsidor. Även om du har en lite mindre blogg inom en viss nisch (radiostyrda bilar) så är företag som just säljer radiostyrda bilar måna om att få synas på din hemsida.

Exempel på hur mycket pengar man kan tjäna på nätet

Så hur mycket pengar kan man då tjäna på nätet? Hur kommer det sig att bloggerskorna vi nämnde tidigare i inlägget kan tjäna 100.000-tals kronor genom deras bloggar?

Vi har nu gått igenom Google AdSenes, Affiliate och Sälja länkar. För att ge exempel på hur mycket pengar som kan tjänas på dessa sidor så kommer vi nu gå igenom ett par steg och förklara hur enkelt/svårt det är att tjäna pengar på nätet.

 1. Vi driver en hemsida under namnet Maskeradkläder.se.
 2. Innan vi startade hemsidan kunde vi genom Google Adwords Keyword Planner se att det görs ca 10.000 sökningar i månaden på vårt sökord ”maskeradkläder”, med undantag för oktober månad då sökningarna var över 60.000.
 3. Från statistik som finns på nätet så kan vi se att 31,2% av alla besökare klickar på den första länken, 14% på den andra, 9,8% på den tredje, 7% på den fjärde och ca 5,5% på den femte.
 4. Placerar vi oss på en förstaplacering så betyder det att vi kommer få 31,2 % av 10.000 besökare, dvs 3120 besökare varje månad, med undantag för oktober då vi får 18720 st besökare.
 5. Av att läsa från nätet så är det bra ifall vi har en conversion rate (omvandlingsfrekvens) på 1-3%. Omvandlingsfrekvensen beskriver hur många besökare vi kan omvandla till kunder, dvs hur många av 100 besökare som genomför ett köp.
 6. Vi tjänar olika mycket pengar beroende på vilken typ av intäktsmodell vi har.
  1. Google AdSense: Det är inte helt ovanligt att tjäna ca 30 dollar per 1000 besökare, dvs ca 250 kr/1000 besökare. Detta ger oss 781 kr per månad.
  2. Affiliate: Om 2%, dvs 62,4 st personer köper via vår affiliatelänk och vi tjänar 10% (50 kr) så ger det oss 3120 kr varje månad.
  3. Sälja länkar: Om du har en blogg som ligger etta på Google vid sökningen ”maskeradkläder” så ska du inte sälja länkar utan du ska sälja maskeradkläder!

Som vi ser så tjänar vi olika mycket för olika typer av intäktsmodeller. Nu när vi har lite bättre koll på hur vi kan räkna ut antalet besökare så kan vi också räkna ut hur mycket en placering faktiskt är värd, dvs hur mycket mer vi kan tjäna genom att placera oss etta istället för tvåa, trea, fyra eller femma. För att illustrera detta har vi ställt sammanställt hur mycket affiliateintäkter du kan få beroende på placering.

Google placering 1 2 3 4 5
Intäkter AdSense 780 kr 350 kr 245 kr 175 kr 137,5 kr
Intäkter Affiliate 3120 kr 1400 kr 980 kr 700 kr 550 kr

Som vi kan se i tabellen så skiljer sig en intäkterna med nästan 2000 kr för affiliate för första och andraplacering. Det kan alltså vara värt att investera i länkbygge för att nå en högre placering och det är inte så konstigt att företag jobbar stenhårt med att komma först i Google. Kom också ihåg att under oktober månad (när folk är mer köpbenägna) så kan vi tjäna ca 30-40.000 kr på affiliate.

Kom dock ihåg att de siffror vi visar endast rör ett sökord. Många hemsidor får ju besökare från betydligt fler källor än sökresultatet på ett visst sökord. För exemplet ovan så kan vi med stor sannolikhet säga att Maskeradkläder.se också skulle komma högst upp ifall vi säker på ”köpa maskeradkläder” vilket betyder att de når en ännu större marknad (som också är betydligt mer köpbenägna).

Hur tjänar bloggerskor pengar

Nu har vi massor med kunskap om metoder för att tjäna pengar, samt exempel på hur mycket pengar man faktiskt kan tjäna samt hur vi räknar på det. Om vi då kollar Blondinbella som hade ca 400.000 (!!!) unika besökare varje vecka då hennes blogg var som störst. Vi skall då komma ihåg att hon med största sannolikhet i samband med sin ”dagens outfit” hade affiliatelänkar som skickade vidare besökare till exempelvis Nelly. Om då endast 0.01-0,02% av hennes 400.000 besökare skulle handla för 300 kr så skulle hon få mellan 12-24000 kr/veckan i provisioner. Nu räknade vi med låg omvandlingsfrekvens (0.01%) eftersom många av hennes besökare med stor sannolikhet var unga och därmed inte handlar på nätet lika mycket som äldre. Hennes provision i exemplet är också 10%, vilket är normalt för många affiliatesamarbeten.

Vi får sen inte glömma att Blondinbella också hade/har massor med sponsorer som vill att hon (mot betalning, likt att sälja länkar) skriver om deras produkter. Att få Blondinbella att skriva om ens produkter är inte helt gratis och eftersom hon förr skrev flera inlägg om dagen kan vi räkna med att det fanns stora intäkter genom denna typ av annonsering också.

Sammanfattningsvis

Nu hoppas vi ni har fått en bättre idé om hur man faktiskt tjänar pengar på nätet. Genom exemplet med Blondinbella så ser vi också att det inte är helt orimligt att hemsidor med så mycket besökare faktiskt tjänar 100.000-tals kronor varje månad. Svårigheten är alltså att få in besökarna till ens hemsida, när det väl är gjort är det relativt lätt att börja tjäna pengar på dessa!

Gillar du våra inlägg?

Registrera dig då till vårt nyhetsbrev och få guider och tips direkt i din inkorg!

Psst.. Vi HATAR spam och skickar därför inte ut någon spam till dig.

Betim Mavraj

Vi älskar Wordpress och vill hjälpa dig med eventuella frågor du har gällande just Wordpress. Våra guider och tema-tips hoppas vi skall hjälpa dig att få den hemsida som uppfyller alla dina krav!